İklim değişikliğine karşı sürdürülebilir akıllı mahalleler

Dünyadaki enerjinin önemli bir bölümünü tüketen ve sera gazı oluşumuna neden olan binaların emisyonlarının azaltılarak, sürdürülebilirliğinin artırılması için Yaşar Üniversitesi’nde, ‘Sürdürülebilir Akıllı Mahalle Modeli’ geliştirildi.

İmza sahteciliğini bitirecek projeye destek

Biyometrik imza uygulamasıyla sahtecilik neredeyse imkansız hale gelecek, her yıl binlerce ağaç da gereksiz kağıt kullanımı için kesilmekten kurtulacak.

Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencisi Taylan Akbaş’ın tezi için hazırladığı imza sahteciliğini neredeyse imkansız hale getiren ve uzaktan imza imkanıyla belge ve onay işlemlerini kolaylaştıran biyometrik imza projesi, EGİAD Melekleri Yatırım Ağı tarafından çekirdek yatırım aldı. Akbaş, Yaşar Üniversitesi’nde pilot olarak uygulamaya koyulacak olan Biometrix ile dünya pazarına açılmayı hedefliyor.

Elektromanyetik Kalkan

Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Seçmen ve Araştırma Görevlisi Zeynep Ertekin, savunma sanayiinde elektromanyetik girişime önlem alan proje geliştirdi. TÜBİTAK tarafından da desteklenen proje ile tasarlanan kalkan malzeme ile elektronik sistemlerin, cihazların ve araçların elektromanyetik girişimden korunması hedefleniyor.

Küresel ısınma nedeniyle yaşanan su kıtlığı konusunda bilinçlenme büyük önem taşıyor. Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi akademisyenleri, kamuoyunda su ayak izi farkındalığı sağlamak için proje hazırladı. Katılımcıların su ayak izi farkındalığının ölçüleceği proje kapsamında sosyal medya hesapları ve sosyal medya fenomenleri aracılığıyla farkındalık oluşturmak amaçlanıyor.

Yerli dizi araştırması

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi akademisyenleri Dr. Öğretim Üyesi Ürün Yıldıran Önk ve Dr. Öğretim Üyesi Burcu Dabak Özdemir, 300 kişi ile yaptıkları anketle televizyondaki ve yerli dijital platformlardaki yerli dizileri izleme deneyimlerini araştırdı. Prime-time saatler halen dizi izlemek için tercih edilse de dijital platformdaki yerli diziler söz konusu olduğunda özellikle hafta sonunda izleme sürelerinin arttığı gözlendi. Katılımcıların, yüzde 68’i yerli dijital platformların Türkiye’de dizi sektörüne etkisini olumlu olarak değerlendirirken yarısı da yerli diziye karşı tutumlarının değiştiğini söyledi.

Yaşar Üniversitesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nden akademisyenler tarafından geliştirilen kaotik mikser tasarımı, Avrupa Patent Ofisi tarafından tescillendi. Programlanabilir özel yazılımıyla karışım işlemi sırasında farklı hızlarda çalışabilen kaotik karıştırıcı tasarımı sayesinde, diğer mikserlere göre büyük ölçüde zaman ve enerji tasarrufu sağlanıyor.

Genlerinde yenilikçilik var

Yaşar Üniversitesi ilk 5’te

Türkiye’ye boya, gıda, turizm başta olmak üzere birçok sektörde ilkleri kazandıran duayen sanayici Selçuk Yaşar tarafından 2001 yılında kurulan Yaşar Üniversitesi, bilim dünyasındaki yükselişini sürdürüyor.

5. kez üst üste listede

TÜBİTAK öncülüğünde üniversitelerin girişimcilik ile yenilikçilik performanslarına göre sıralandığı ve 50 üniversitenin yer aldığı “2021 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi” sonuçları Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından açıklandı. Yaşar Üniversitesi, 2016 yılından bu yana aralıksız olarak bulunmayı başardığı listeye toplam 44,79 puanla geçen yıla göre 20 sıra birden yükselerek 23. sıradan girerken vakıf üniversiteleri arasında ise 5. sırada yer aldı.

Yaşar Üniversitesi mezunu Can Yıldız, otizmli kuzeni Umut’a yardımcı olmak için tasarladığı ve 5 yıldır özel çocukların umudu olan eğitim materyali Tolkido’nun ardından, onlar için bir projeye daha imza attı. Yıldız, sosyal problem yaşayan başta otizmliler olmak üzere tüm özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların, ev dışındaki hayata adapte olmalarına yardımcı olan “Autism360” isimli 360 derece video/sanal gerçeklik platformunu hayata geçirdi.

Yaşar Üniversitesi, TÜBİTAK öncülüğünde üniversitelerin girişimcilik ile yenilikçilik performanslarına göre sıralandığı ve 50 üniversitenin yer aldığı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde Ege Bölgesi’nden listeye giren tek vakıf üniversitesi olma özelliğini taşıyor.