HABERLER

Yaşar Üniversitesi ile Pınar Enstitüsü işbirliğiyle 5-7 yaş arası çocuklara sağlıklı ve dengeli beslenmeyi oyun yoluyla öğretmek için eğitim programlarında kullanılmak üzere oyun ve eğitim gereçleri tasarlandı. Eğitim gereçleri, Seferihisar’ın Doğanbey köyünde keçe sanatçısı Ayfer Güleç tarafından kadınlara istihdam sağlayan Kadın Emeği Evi atölyesinde doğal keçeden üretildi.

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Kaya, İzmir’de bitpazarından 5 TL’ye aldığı 1970’lerin başında yazılmış mektupların sahibini araştırırken Türkiye’nin dağ kazalarında ölen 3. kişisi olan tıp fakültesi öğrencisi 19 yaşındaki Kâzım Küçakalp’e ait olduğunu öğrendi. Kâzım’ın, 19 yaşında hazin bir şekilde sona eren hikayesinden çok etkilenen Dilek Kaya, “Bu hayatın ona bir borcu var” diyerek mektupların hayattaki sahiplerine, ağabeyine, dağ çıkışına katılan kişilere ulaştı ve çektiği belgeselle 44 yıl sonra Kâzım’ın hikayesini ölümsüzleştirdi.

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğretim üyeleri, uzun saatler boyunca, yoğun bir tempoda çalışmak durumunda olan sağlık personeli için kaliteli çalışma ve dinlenme alanları önermek için Urla, Çeşme, Tire devlet hastaneleri ve Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi Bornova Ek Hizmet Merkezi işbirliğiyle bir bilimsel araştırma projesi gerçekleştirdi.

Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu Can Yıldız’ın, otizmli kuzeni Umut’un kelimeleri anne babalarının sesinden, sevdikleri oyuncaklarla oynarken daha rahat öğrenmesi için ortaya çıkardığı ürün Tolkido, ödüller almaya devam ediyor. Turkcell’in kitlesel fonlama platformu Arıkovanı’nda da destek bekleyen Tolkido, son olarak Genç Liderler ve Girişimciler (JCI) Derneği Türkiye’nin Altın Fikirler Akademisi girişimcilik yarışmasında ödül kazanan 5 projeden biri olurken QNB Finansbank’ın düzenlediği Geleceğin Patronları isimli girişimcilik yarışmasında da banka özel ödülünü aldı.

Bu sandalyeleri hatırlayan var mı?

Kimi 50’lerin, kimi 60’ların kimi de 70’lerin gözde modern sandalyeleriydi. Ancak Türkiye’de kullanılan ve zamanla unutulan bu sandalyeler, Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Karabağ’ın yürütücülüğünde gerçekleştirilen ‘Zamansız 30 Sandalye Öyküsü-1950’ler/ 1960’lar/1970’ler’ bilimsel araştırma projesi ile usta ellerde restore edilerek tekrar hayat buldu.

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 4. sınıf öğrencileri, mimaride yeni yapı tarzları geliştirmek için bilgisayar ile hesaplamalı tasarım yöntemlerini kullanarak sanal ortamda hazırladıkları asimetrik kabuk yapının gerçekteki uygulamasını, Ege Üniversitesi Engelli Çocuklar Rehabilitasyon Merkezinin bahçesinde gerçekleştirdi.  Üniversiteli gençlerin gaz beton kullanarak 10 günde hayata geçirdiği yapı, merkezdeki öğrenciler tarafından oyun alanı olarak kullanılacak.

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Anadolu’daki geleneksel mimarinin günümüze kadar ulaşmış örneklerinin korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayacak restorasyon çalışmalarına katkı sağlıyor. Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında kullanılan 3 boyutlu yersel lazer tarama teknolojisi sayesinde, tarihi yapıların tüm detayları 3 boyutlu taranarak rölöve ve restorasyon sırasında ortaya çıkabilecek hataların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Yüksek Lisans Programı mezunu Esra Şahin, 150 yıllık eğitim geçmişine sahip the University of Illinois at Urbana-Champaign’de doktora programına kabul edildi. Şahin, dünyada insan gelişimi ve aile üzerine çalışma yapan 52 araştırma merkezi arasında eğitim, yayın ve uluslararası ilişkiler açısından 2’inci en iyi programa bu yıl kabul edilen tek Türk öğrenci olmayı başardı.

Kentlere Akıllı Takip Projesi

Daha mezun olmadan Yaşar Üniversitesi Kuluçka Merkezi Minerva’da kendi şirketlerini kuran dört genç, dünyada yeni yaygınlaşmaya başlayan geniş alan kablosuz haberleşme teknolojisi Lora’yı kullanarak akıllı sistemler üretecek.

Sistemi akıllı sensörlerle birleştirerek geliştiren Yaşarlı gençlerin projesi, çöp konteynerlerinin doluluk oranlarından sokak aydınlatması kontrolüne, nesnelerin internetinden ve akıllı tarım uygulamalarına kadar birçok alanda kullanılabilecek. Pil ömrü 10 yıla, menzili 15-20 kilometreye kadar çıkabilen Lora sayesinde, başka bir teknolojiye ihtiyaç duymadan veri transferi yapılabildiği için maliyet de büyük oranda düşüyor.

Yaşar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri bitirme projeleriyle mühendislik becerilerini ortaya koydular. Yaşar Üniversitesi Proje Destek Ofisi Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) kapsamında mali destek de gören gençler, bomba imha eden robot tasarlamayı başardılar. İnsan eli hassasiyetine sahip olan robot, bomba imha uzmanlarının artık güvenle hareket etmelerini sağlayacak.